WINTERLINDE (tilia cordata ‘böhlje’)
Deze boom kan 12 tot 18 m hoog worden. De stam is donkerbruin en gegroefd.
Het donkergroene blad is aan de onderkant blauwgroen en in de herfst verkleurt het opvallend geelachtig. In de vroege zomer verschijnen de sterk geurende bloemen.
In de nazomer volgen kleine vruchten die grijs en viltig zijn maar later kaal worden.
De linde is bekend door de geneeskrachtige werking van zijn bloesems.
Naast gezelligheid, warmte en hartelijkheid staat de linde symbool voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap en daarmee ook voor rechtvaardigheid en samenwerking.
Minder algemene betekenissen zijn: rust, trouw en liefde, vrouwelijke gratie en schoonheid.
PERZISCHE EIK (quercus macranthera)
Een boom die 20 tot 30 m hoog kan worden. Jonge bomen hebben een zilverkleurige bast die bij ouder worden donkergrijs kleurt.
De eik is een van de bomen met een zeer rijke symboliek. Omwille van zijn harde hout is de eik vaak het symbool van onsterfelijkheid of duurzaamheid. De eik is een loofboom, die al stamt uit de prehistorie.
Eiken geven bescherming aan alles wat er in hun directe omgeving groeit en bloeit. De oude, grote en wijze eik beschermt en stimuleert nieuw leven. Eiken symboliseren waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde.
De eik staat ook symbool voor kracht en moed, onafhankelijkheid, vertrouwen en kennis.
VALSE CHRISTUSDOORN (gleditsia triacanthos ‘Imperial’)
Deze valse christusdoorn kan een hoogte tot circa 12 meter bereiken. Het heeft een opgaande groeiwijze met een dichte, ovaal tot ronde kroon. De lichtgroene bladeren zijn samengesteld, geveerd en rond van vorm. In de herfst verkleuren de bladeren naar geel. In juni-juli verschijnen er roomwitte vlinderachtige bloemen in trossen aan de boom. Na de bloei vormen zich enkele sikkelvormige peulvruchten.
Volgens de legendes werd de doornenkroon van Christus van deze plant gemaakt.
HARTBLADIGE ELS (alnus cordata)
De hartbladige els of Italiaanse els is een plant uit de berkenfamilie.
De boom heeft glanzend groene, lederachtige, hartvormige bladeren, waaraan hij zijn naam heeft te danken. De kroon is breed en kegelvormig. Het is een krachtige groeier die zo’n 15 meter hoog kan worden. Aan het einde van de winter verschijnen er katjes aan de takken, gevolgd door elzenproppen. Het blad blijft in het najaar lang aan de boom zitten.
De els staat onder andere symbool voor: bescherming, kracht, optimisme, liefde en vriendelijkheid, bescheidenheid, vastberadenheid en doorzettingsvermogen.
Veldesdoorn (acer campestre ‘Elsrijk’)
Acer campestre ‘Elsrijk’ (veldesdoorn ‘Elsrijk’) is een zeer bekende Nederlandse straatboom. De kroon is breed eirond en gesloten.
In mei bloeit veldesdoorn ‘Elsrijk’ met onopvallende, geelgroene bloemetjes. Bijen en vlinders zijn dan verzot op deze boom, vanwege de hoge nectar- en pollenwaarde.
Het handvormig gelobde blad loopt geelgroen uit en verkleurt daarna naar donkergroen. Vanaf augustus draagt de boom de kenmerkende bruingroene, gevleugelde vruchten. Acer campestre ‘Elsrijk’ verkleurt in de herfst prachtig geeloranje. Dit vormt een mooi contrast met de grijsbruine bast.